Overzicht van alle agouti's

 

Goudagouti

 

Grijsagouti

 

Lemonagouti

 

Zilveragouti

 

Zalmagouti

 

Orange-agouti

Buff-agouti

Crème-agouti

Cinnamonagouti

Sable-agouti

 

Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina.

 

Goudagouti

Een goudagouti heeft een zwarte onderkleur, warm kastanjerode hoofdkleur en zwarte ticking. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een zwarte onderkleur en warm kastanjerode hoofdkleur. De huidskleur is zwart, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn zwart. De oogkleur is donker.

De genetische kleurcode is AA BB CC EE PP.

De goudagouti moet zo warm mogelijk van kleur zijn. De goudagouti komt in gladhaar veel voor, en is ook al in veel andere haarstructuren te vinden, hoewel de borstelcavia nog een opvallende afwezige in het rijtje is. Daar zijn agouti’s, in Nederland althans, nog erg zeldzaam.

 

    

 

 

Grijsagouti

Een grijsagouti heeft een zwarte onderkleur, buff (warm oranje-gele) hoofdkleur en zwarte ticking. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een zwarte onderkleur en buff hoofdkleur. De huidskleur is zwart, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn zwart. De oogkleur is donker.

De genetische kleurcode is AA BB cdcd EE PP.

De grijsagouti komt in gladhaar veel voor, en zie je ook steeds meer in andere haarstructuren, hoewel de borstelcavia nog een opvallende afwezige in het rijtje is. Daar zijn agouti’s, in Nederland althans, nog erg zeldzaam.  

 

 

 

Lemonagouti

Een lemonagouti heeft een zwarte onderkleur, crème hoofdkleur en zwarte ticking. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een zwarte onderkleur en crème hoofdkleur. De huidskleur is zwart, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn zwart. De oogkleur is donker.

De genetische kleurcode is AA BB cdca EE PP.

De lemonagouti moet duidelijk lichter van kleur zijn dan de grijsagouti. De lemonagouti wordt nog niet veel gezien.

 

 

 

Zilveragouti

Een zilveragouti heeft een zwarte onderkleur, zilvergrijze hoofdkleur en zwarte ticking. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een zwarte onderkleur en zilverwitte hoofdkleur. De huidskleur is zwart, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn zwart. De oogkleur is vuuroog maar de rode gloed moet zo weinig mogelijk zichtbaar zijn, zodat op de eerste blik een zeer donkerbruin oog zichtbaar is.

De genetische kleurcode is AA BB crcr EE PP.

De zilveragouti is een redelijk populaire kleur en wordt in eigenlijk elke haarstructuur al gezien, hoewel de borstelcavia nog een opvallende afwezige in het rijtje is. Daar zijn agouti’s, in Nederland althans, nog erg zeldzaam.  

 

   

 

 

Zalmagouti

Zie lilac goudargente

 

  

 

 

Orange-agouti

Een orange-agouti heeft een choco onderkleur, roodgouden hoofdkleur en chocolade ticking. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een choco onderkleur en rood-gouden hoofdkleur. De huidskleur is chocoladebruin, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn bruin. De oogkleur is donker vuuroog.

De genetische kleurcode is AA bb CC EE PP.

De orange-agouti moet zo intens rood mogelijk in zijn goudkleur zijn. De orange-agouti komt nog niet heel veel voor. Het is de choco-versie van goudagouti.

 

 

 

Buff-agouti

Een buff-agouti heeft een choco onderkleur, buff hoofdkleur en chocolade ticking. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een choco onderkleur en buff hoofdkleur. De huidskleur is chocoladebruin, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn bruin. De oogkleur is donker vuuroog.

De genetische kleurcode is AA bb cdcd EE PP.

De buff-agouti komt nog niet heel veel voor. Het is de choco-versie van grijsagouti.

 

  

 

 

Crème-agouti

Een crème-agouti heeft een choco onderkleur, crème hoofdkleur en chocolade ticking. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een choco onderkleur en crème hoofdkleur. De huidskleur is chocoladebruin, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn bruin. De oogkleur is donker vuuroog.

De genetische kleurcode is AA bb cdca EE PP.

De crème-agouti komt nog niet heel veel voor. Het is de choco-variant van lemonagouti.

 

 

 

Cinnamonagouti

Een cinnamonagouti heeft een kaneelbruine onderkleur, zilverwitte hoofdkleur en kaneelbruine ticking. Bij cinnamonagouti is de choco onderkleur extra verbleekt tot kaneelbruin, omdat er een extra sterke verdunning op het c-gen zit. De ticking moet ook op de borst en benen te zien zijn. De buikstreep heeft een kaneelbruine onderkleur en zilverwitte hoofdkleur. De huidskleur is kaneelbruin, ook aan de voetzolen en oren, en ook de nagels zijn lichtbruin. De oogkleur is vuuroog.

De genetische kleurcode is AA bb crcr EE PP.  Het is de choco-variant van zilveragouti.

De cinnamonagouti komt in gladhaar het meest voor, maar zie je ook steeds meer in andere haarstructuren, hoewel de borstelcavia nog een opvallende afwezige in het rijtje is. Daar zijn agouti’s, in Nederland althans, nog erg zeldzaam.

 

 

 

Sable-agouti

Een sable-agouti kan enkel in zilveragouti en cinnamonagouti voorkomen. Waar deze twee dieren gewoonlijk crcr als genetische code op het c-gen hebben, hebben de sable-agouti’s crca: één zilvergen en één rusgen. De dominantie van cr is niet volledig over ca. Daardoor kan er een rustekening ontstaan op een gekleurd dier. De sable-agouti wordt als ‘gewoon’ agouti geboren, maar krijgt na enkele weken, net als een rus, een donkerdere verkleuring op de neus. Deze pointtekening kan bij een sable-agouti , in tegenstelling tot een rus, behoorlijk ver doortrekken tot zelfs de hele kop of nog meer donker gekleurd is. Het kan dan ook moeilijk zijn, een volwassen sable-agouti te herkennen.

 

 

 

Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina.