US Teddy

De US Teddy is een populair ras in Nederland. De vacht staat overeind en is stug doch zacht. De US Teddy oogt als een echte knuffelcavia. Voor US Teddy-fokkers bestaat er een speciaalclub.

 

 

De US Teddy rechts afgebeeld is (c) Bertus van Dijk

 

 

 

 

De standaard

 

Voor de US Teddy is als basis dezelfde Standaard van toepassing zoals beschreven bij 'gladhaar'. Verdere aanvulling:

 

Beharing en beharingsconditie: De beharing is kort en dicht. De maximale lengte is 2 cm., waarbij het haar heel egaal van lengte is. De beharing staat loodrecht op de huid en is heel veerkrachtig. De beharing is iets golvend met een ombuiging aan de haartoppen richting snuit. Hierdoor ontstaat tussen het voorhoofd en de oren een kleine kam.

 

Buikbeharing en structuur: De buikbeharing is korter dan de lichaamsbeharing en is bij volwassen dieren zonder krulvorming. Bij jonge dieren kan nog krulvorming aanwezig zijn.

 

Kop-, lichaamsbeharing en structuur: De beharing is op de kop iets korter dan op de rest van het lichaam. Vanaf de snuit wordt deze geleidelijk iets langer. De lichaamsbeharing is zacht, kort en zo egaal mogelijk. De granharen mogen niet boven de dekharen uitsteken. Na een lichte druk op de haren dienen deze direct in de juiste vorm terug te springen.

 

 

Lichte fouten

 

Iets afwijkende haarinplanting. Beharing met de maximum lengte. Iets korte of iets ruwe en minder veerkrachtige beharing. Enkele granharen boven de dekharen. Iets zachte beharing bij jonge dieren. iets weinig ombuiging in haartoppen. 

 

 

Zware fouten

 

Te afwijkende haarinplanting. Beharing langer dan 2cm. Te ruwe en niet veerkrachtige beharing. Te dunne beharing. Gekrulde buikbeharing bij volwassen dieren. Veel granharen. Geen ombuiging in de haartoppen.

 

 

Kleuren

 

US teddy's zijn zowel populair in de verdunningskleuren (een 'nieuwe' kleur als quadrio foglio ziet men vaak op een teddy) als in de gewone kleuren.

Erkend in Nederland zijn alle kleuren, tekeningen en uitmonsteringen die ook bij gladharen erkend zijn, zie daar voor een opsomming.

 

 

 

Erkenningen

 

Erkend in Nederland, Duitsland en Europa. Nog niet erkend in België.

 

 

Genetica

 

De US teddy heeft een recessief gen: fzfz. Dit gen is zo genoemd, naar de Amerikaanse benaming voor de US teddy: fuzzy. Twee US teddy’s krijgen dus enkel teddyjongen, en een US teddy die gekruist wordt met een ander zuiver gefokte haarstructuur zal nooit US teddyjongen krijgen.

 

Het CH teddy-gen is overigens een ander gen dan het US teddy-gen, ondanks dat ze allebei teddy genoemd worden!

 

 

Overige informatie

 

De US Teddy en de Rex worden vaak door elkaar gehaald. Er zijn echter duidelijke verschillen die vooral goed zichtbaar zijn tussen oudere dieren. De buikbeharing van een rex heeft een sterke krul, terwijl een volwassen US teddy geen zichtbare krul meer op de buik hoort te hebben. Ook zijn de snorharen van een rex opgekroesd en krullerig, terwijl US Teddy snorharen bijna allemaal gewoon recht zijn, met slechts enkele snorharen met een ‘haakje’ aan het eind. De rexvacht voelt duidelijk stug, die van de US teddy veel zachter. De haren van de rex krullen over de hele haar, terwijl de US teddy alleen een kleine ombuiging aan de bovenkant van de haar heeft, de zogenaamde ‘haakslag’.

 

Wanneer een US Teddy gekruist wordt met een rex, zullen de ukken gladhaar zijn en drager van het rex- čn US teddy-gen. Dit is onder fokkers een ongewenste kruising.

 

 

Foto's