Skinnydrager

 

Hoewel de skinnydrager niet een ras an sich is, wordt deze toch apart vermeld op deze website omdat zij een typische vacht hebben, die niet lijkt op die van een gladhaar, teddy of rex.

 

De skinnydrager rechts afgebeeld is (c) Caviastal Zenga.

 

 

 

 

De standaard

 

Voor de skinnydrager geldt in principe dezelfde voorgestelde standaard als voor de skinny. De kleuren van de vacht kunnen gekeurd worden zoals in de Standaard omschreven. Verder is de voornaamste eis dat de vacht vol en stevig is.

 

 

Lichte fouten

 

Onbekend

 

 

Zware fouten

 

Onbekend.

 

 

Kleuren

 

In principe is de skinnydrager in elke kleur te fokken, en net als bij skinnyís wordt er momenteel nog niet heel gericht op bepaalde kleurslagen gefokt. Heel soms is het bepalen van de juiste kleur wat lastig, omdat niet altijd bekend is welke kleur de skinny-voorouders hebben en daarmee dan ook niet bekend is wat ze kunnen vererven. Vanwege hun geringe hoeveelheid haar is het bij skinnyís namelijk niet altijd mogelijk de kleur te bepalen.

 

 

Erkenningen

 

De Skinnydrager is niet erkend in Nederland, BelgiŽ, Duitsland of in de Europese Standaard.

 

 

Genetica

 

Bij de fok van skinny's wordt regelmatig gewerkt met dragers, om zo de positieve eigenschappen van de normaal behaarde cavia in de skinny cavia te krijgen.

 

skinny x skinny: 100% skinny's

skinny x gewone cavia: 100% skinnydragers

skinny x skinnydrager: 50% skinny's, 50% dragers

skinnydrager x skinnydrager: 25% skinny's, 50% skinnydragers, 25% gewoon

skinnydrager x gewone cavia: 50% skinnydrager, 50% gewoon

skinny x baldwin: 100% skinnydrager ťn 100% baldwindrager. Wordt sterk afgeraden!

 

 

Overige informatie

 

De skinyydrager is eigenlijk al op vrij jonge leeftijd te herkennen. Na de geboorte zit er direct een slag in het haar. Ze lijken een beetje op een jonge teddy. De slag verdwijnt naarmate de dieren ouder worden. Het haar wordt steeds stugger. Een skinnydrager gaat vaak op jonge leeftijd door een vachtwisseling, waarbij de haren aan de zijkanten iets uit kunnen vallen en kale plekken kunnen ontstaan. Op deze kale plekken groeit daarna het haar weer terug.

 

 

Foto's