Skinny De Skinny, of Skinny Pig, is in Nederland een vrij nieuw ras. De Skinny is echter in 1978 ontstaan als mutatie in een laboratorium en in 1982 in Canada voor het eerst 'echt' gefokt. De skinny's zijn qua conditie en gezondheid niet anders dan gewone cavia's. Foto (c) Cobaye kleindierfotografie
|
De standaard De Skinny is niet in veel landen erkend. In Nederland is er nog geen Standaard voor skinny's geschreven. Als ze worden gekeurd, wordt veelal de Zweedse of Hongaarse standaard aangehouden. Hieronder een samenvatting van de Hongaarse standaard. Het hoofd is breed, en zowel vanaf de zijkant als frontaal gezien zo vierkant mogelijk. De ogen zijn rond en groot. De oren hebben de vorm van een rozenblad en hangen. De nek is kort en breed. De cavia zelf is kort, breed en goed gespierd in de schouder. De borstkas is breed en de achterhand is goed gevuld. De cavia is groot en rond, zonder dat deze vet is. De huid oogt gezond, onbeschadigd en vertoont bij de hals en nek grotere rimpels. Bij de pootjes en borst zijn de rimpels minder aanwezig. De rimpels bij de voorpoten beginnen bij de onderarm en mogen niet verder reiken dan de voorpoten. De rimpels op de achterpoten beginnen bij de onderbenen en lopen tot de springspier. Het is wenselijk om een kleine hoeveelheid rimpels op de zijkanten te hebben. Beharing: op de neus hooguit tot aan de ogen, bij de voorpoten beginnende bij de tenen en tot hooguit het midden van de onderarm. Bij de achterpoten beginnend bij de tenen en eindigend uiterlijk 5mm na de springspier. Alle kleuren zijn mogelijk, echter bij bonte of meerkleurige dieren is een gelijke verdeling wenselijk.
|
Lichte fouten
Onbekend
|
Zware fouten
Onbekend.
|
Kleuren
De skinny wordt veelal niet specifiek op kleur gefokt. Omdat de skinny nog niet opgenomen is in de Nederlandse Standaard, zijn er ook geen erkende kleuren. In principe kan de skinny dus in iedere kleur voorkomen. Vaak is de exacte kleur ook lastig te bepalen wegens de geringe hoeveelheid haar.
|
Erkenningen
De Skinny is niet erkend in Nederland, België, Duitsland of in de Europese Standaard.
|
Genetica
Bij de fok wordt regelmatig gewerkt met dragers, om zo de positieve eigenschappen van de normaal behaarde cavia in de skinny cavia te krijgen. Over skinnydragers vindt u een apart hoofdstuk. Informatie over de mogelijke kruisingen:
skinny x skinny: 100% skinny's skinny x gewone cavia: 100% skinnydragers skinny x skinnydrager: 50% skinny's, 50%
dragers skinnydrager x skinnydrager: 25%
skinny's, 50% skinnydragers, 25% gewoon skinnydrager x gewone cavia: 50% skinnydrager, 50% gewoon skinny x baldwin: 100% skinnydrager én 100% baldwindrager. Wordt sterk afgeraden!
|
Overige informatie De skinny cavia is in principe een doodnormale cavia. Het gedrag wijkt niet af van het gedrag van andere cavia's. Behaarde cavia's reageren niet anders op skinny's dan op gewoon behaarde cavia's. De skinny cavia heeft een warme, zachte, stroeve huid die stug en stevig aanvoelt en die meer verzorging nodig heeft dan een behaarde huid. Wondjes en beschadigingen dienen netjes te worden verzorgd. Het is niet raadzaam skinny's buiten rond te laten lopen zonder enige bescherming: smeer ze altijd in met een hoge beschermingsfactor, vergeet de oortjes niet! Skinny's zijn niet geschikt om buiten te worden gehouden. In de winter zijn de temperaturen veel te laag, in de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 30 graden. Ideaal wordt de skinny gehouden tussen de 18 en 22 graden. Probeer grote temperatuursschommelingen zo veel mogelijk te voorkomen, door bijvoorbeeld 's winters de verwarming 's nachts bij 16 graden aan te laten slaan.
|
Foto's
|
|