Rex

Een van de rustigste rassen in cavialand is de rex. Rexen zijn vaak een stukje groter dan de gemiddelde cavia en het zijn heel makkelijke dieren. Hun vacht lijkt qua uiterlijk veel op de US-Teddy, maar waar de teddy zacht is, is de rex stugger in beharing.

 

Foto (c) Caviastal Cavijoy

 

 

 

De standaard

De basis van de rex is natuurlijk dezelfde zoals te vinden is onder 'gladhaar'. Wat wel verschilt:

 

Beharing en beharingsconditie

De beharing is ruw en gekroesd, staat van bijna tot helemaal loodrecht op de huid en is zeer dicht ingeplant. De lengte van de vacht is maximaal 2,5cm en is over het hele lichaam egaal. De buikbeharing vertoont krul of golven. De snorharen zijn iets gekruld.

 

Buikbeharing en structuur

Buikbeharing is korter dan de lichaamsbeharing en vertoont golven/krul.

 

Kop-, lichaamsbeharing en structuur

De beharing op de kop is iets korter dan van de rest van het lichaam. Vanaf de snuit wordt de beharing langer en achter de wangen en ogen is de maximale lengte bereikt. De granharen mogen niet boven de dekharen uitsteken. De gekroesde beharing is veerkrachtig, dicht en vol ingeplant. Bij een lichte druk op de beharing moet deze direct terugveren.

 

 

Lichte fouten

Kleine, niet loodrecht ingeplante beharingsgedeeltes. Iets onregelmatige beharing. Iets weinig golving, krul of kroesvorming van de buikbeharing. Iets granharen boven de dekharen. Iets dunne inplanting. Iets weinig veerkracht. Iets kruin in nek.

 

 

Zware fouten

Niet loodrecht ingeplante beharingsgedeeltes. Onregelmatige beharing. Geen golving, krul- of kroesvorming op de buik. Beharing langer dan 3cm. Te zacht of te slap haar. Weinig veerkrachtige beharing. Te grote kruin in nek.

 

 

Kleuren

De rex wordt veel gezien in rood, roodbont en driekleur (z/r/w) maar er is meer erkend. Erkend in Nederland zijn alle kleuren, tekeningen en uitmonsteringen die ook bij gladharen erkend zijn, zie daar voor een opsomming.

 

 

Erkenningen

 

Erkend in Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Europa.

 

 

Genetica

 

De rexcavia heeft rxrx, heeft dus 2 recessieve genen nodig om rex te kunnen zijn. Twee rexen geven enkel rexjongen, en indien een rex gekruist wordt met een ander zuiver gefokte haarstructuur, zullen daar geen rexen uitkomen.

 

Het rx-gen is overigens hetzelfde gen als de texel, merino en alpaca hebben.

 

 

 

Overige informatie

 

De stevige rex is een heel geliefd huisdier. De rex is door zijn rustige en makkelijke karakter ook duidelijk geschikt voor kinderen.

Zoals hierboven bij Genetica genoemd, heeft de rex aan de basis gestaan van de ontwikkeling van de texel, merino en alpaca, maar tegenwoordig worden deze rassen strikt gescheiden gehouden.

 

 

 

Foto's