Minipli

De minipli is een zeer recente ontdekking en is nog vrij zeldzaam. De minipli brengt de eigenschappen van de lunkarya en de alpaca samen. De eerste minipli is voor zover bekend geboren in een Duitse caviastal. Wij danken deze caviastal voor het mogen gebruiken van hun informatie en foto's.

foto (c) www.lunkarya.de

 

 

De standaard

Aangezien de minipli zo nieuw is, is hiervoor geen standaard.

 

 

Lichte fouten

 

Onbekend

 

 

Zware fouten

 

Onbekend

 

 

Kleuren

De minipli's, voor zover bekend, zijn vooral in verdunningskleuren te vinden.

 

 

Erkenningen

 

De minipli is nog nergens erkend.

 

 

Genetica

 

Een minipli heeft én de genen van de lunkarya (LuLu) én de rexgenen die ook de tessel, merino en alpaca hebben (rxrx). Komen beide genen tegelijk op hetzelfde dier voor, dan heb je een minipli. Net als de lunkarya kan ook de minipli dus in meerdere types voorkomen: p-type, c-type en s-type, waarbij de p, c en s staan voor respectievelijk peruvian, coronet en sheltie, en aanduiden welke kruinen de minipli heeft.

 

 

Overige informatie

Het verhaal van de minipli is eigenlijk duidelijker in beeld, dan in tekst uit te drukken. Zeker omdat het bij veel mensen nog onbekend is wat de minipli exact is en hoe hij op zijn of haar best is. Hieronder proberen we in beelden de specifieke kenmerken van de minipli weer te geven.

De eerste Minipli, Feodora genaamd. Haar vacht was duidelijk anders dan die van de 'gewone lunkarya's', maar leek ook niet op de alpaca. Uit nieuwsgierigheid werd Feodora nauwkeurig bestudeerd naarmate ze uitgroeide.

De minipli's hebben een zeer sterk krullende vacht, die ook op de buikbeharing goed te zien is. Links ziet u twee krullende buikjes van jonge dieren.

Een kleddernatte baby vertoont al direct de zeer, zeer sterke en dichte krullen.

Ontypisch voor een lunkarya, maar wel typisch voor de minipli: lange pijpenkrullen in de vacht. Deze krullen ook al zo sterk wanneer het dier nog jonger is.

Ook na het wassen van een minipli draaien de haren zichzelf razendsnel terug in de sterke krullen. De krullen op deze foto en de foto hierboven zijn 100% natuurlijk en niet ingedraaid of op wat voor wijze ook geforceerd. Het is het bewijs dat deze krulling héél sterk is.

Hoe een volwassen minipli er volledig uitziet, kunt u op onderstaande foto's zien!

 

 

 

 

Foto's