Merino

De merino is een coronet met krullen, ofwel een texel met een kopkruin. Merino’s zijn ontstaan door de destijds al bekende texel in te kruisen met de toen nog nieuw geďmporteerde coronet. Ze zijn niet meer heel zeldzaam, voorkomend in veel kleuren, maar zijn over het algemeen meer in de onverdunde kleuren te vinden.

 

 Foto (c) Caviastalletje Meagan

 

De standaard

De merino is in Nederland voorlopig erkend tot 2013 en tot dan alleen in roodbont. Pas bij een definitieve erkenning zullen alle erkende kleuren ook in merino erkend zijn, tot die tijd is dus enkel roodbont erkend. Bij het neerzetten van deze mededeling was de erkenning nog zeer vers van de pers. De nederlandse rasomschrijving hebben we nog niet binnen maar wordt hier zo snel mogelijk geplaatst. Die is echter niet moeilijk zelf te bedenken: de standaard voor texel aanhouden, met de kruinomschrijving van de coronet erbij…. 

 

 

Lichte fouten

Zie lichte fouten bij coronet / texel.

 

 

Zware fouten

Zie zware fouten bij coronet / texel

 

 

Kleuren

De merino is in geen enkele kleur erkend maar wordt in diverse kleuren gefokt. Over het algemeen worden de merino’s nog meer in de onverdunde kleuren gezien.

 

 

Erkenningen

 

De merino is niet erkend in Nederland, maar wel erkend in België, Duitsland en Europa.

 

 

Genetica

 

Een merino is ll rr rxrx StSt. Dat is hetzelfde als texel (ll rr rxrx) alleen met StSt erbij. Over het St-gen kan je bij coronet meer lezen.

 

 

 

Overige informatie

Langharige gekrulde rassen vragen wat meer vachtverzorging dan kortharige rassen. Hoewel de merino over het algemeen nog  weinig tot niet geshowd wordt, is een goede vachtverzorging uiteraard toch nodig. Je kan de haren uiteraard bijknippen. Vind je het langer mooier, doorzoek dan de vacht van je merino regelmatig, en haal daarbij alle strootjes, hooitjes, houtvezels enz. uit de haren, en ga goed met de vingers (niet met een kam!) door de vacht. Zo kun je, zonder de krullen pluizig te kammen, klitten voorkomen. Voor een goede vachtverzorging zullen de rustigste dieren uiteraard het beste resultaat geven.

Zo is als het ware een natuurlijke selectie ontstaan: hoe rustiger en liever het dier, hoe beter de vacht verzorgd kan worden. Hoe beter de vacht verzorgd kan worden, hoe beter het resultaat. En omdat fokkers uiteraard graag fokken met dieren die zich goed laten verzorgen en mooie vachten hebben, wordt op die manier net wat meer gefokt met lievere en rustigere dieren. Door de jaren heen zijn alle langharige caviarassen, dus ook de gekrulde varianten, daardoor eigenlijk ‘vanzelf’ geselecteerd op een goed karakter. Het zijn dan ook uitstekende huisdieren!

 

 

 

Foto's