Langhaar De peruvian is een langharige cavia, sterker nog: het was de eerste langharige caviasoort in Nederland. Als men het op caviashows over dé langhaar heeft, dan bedoelt men daar altijd de peruvian mee. Het haar van de peruvian is in principe net zo lang als die van de sheltie, maar de peruvian heeft twee kruintjes op de heupen/achterhand. Ook heeft de peruvian 2 kruinen op de kop, waarvan de ogen het centrum zijn. Daardoor groeit het haar niet naar achteren zoals bij een sheltie, maar naar voren. De peruvian krijgt hierdoor over de snuit heen een pony, die zelfs zo lang kan worden dat hij voor de snuit weer over de grond heen hangt. Deze pony komt van de langere schouderbeharing die naar voren hangt en niet van de beharing van de kop, want die is gewoon kort! De peruvian is een behoorlijk populair ras. Foto (c) Caviastal Mila |
De standaard Voor type, bouw, kop, ogen en oren, kleur, kleurverdeling en conditie geldt voor de peruvian dezelfde standaard als de gladhaar. Wat wel anders is: De beharing Kop-,
lichaamsbeharing en sleep
|
Lichte fouten Iets dunne haarinplant. Iets onregelmatige lengte van beharing. Iets slappe beharing. Iets harde beharing. Iets weinig glans. Iets klitvorming. Iets korte of onregelmatige pony. Iets weinig baardvorming. Iets korte schouder- en zijdebeharing. Iets smalle sleep.
|
Zware fouten Te dunne haarinplant. Te onregelmatige lengte van de beharing. Te harde beharing. Te weinig glans. Te veel klitten. Het ontbreken van pony en/of baarden. Te korte zijde- en schouderbeharing. Haarlengte van de lichaamsbeharing en/of sleep korter dan 12 cm. bij volwassen dieren.
|
Kleuren Erkend in Nederland zijn alle kleuren, tekeningen en uitmonsteringen die ook bij gladharen erkend zijn, zie daar voor een opsomming.
|
Erkenningen De peruvian is als Langhaar erkend in Nederland, als Peruaner in Duitsland en de Europese Standaard, en als Angora of Peruvianer in België.
|
Genetica Een peruvian is RR Mm ll, of Rr mm ll. Het gen R is de
vormer van de rozetten. En het gen M is het gen dat bepaalt, hoeveel van de
in principe gevormde rozetten ook daadwerkelijk getoond mogen worden. MM onderdrukt
alle rozetten, mm laat alle rozetten toe. Een peruvian heeft kruinen, maar
niet zo veel als een borstelcavia (RR mm). Behalve het R-gen
en M-gen heeft de peruvian ook nog het L-gen nodig om peruvian te worden. Het
gen L is, als het dominant is, de onderdrukker van lang haar. Bij ll heb je
dus geen enkele onderdrukking en is het haar lang. Het grappige is dat bij
dieren die kruisingen van een lange en kort behaarde ouder zijn, dus Ll,
absoluut niet te voorspellen is hoe lang hun haar wordt, en ook niet of die
langere beharing regelmatig over hun hele lichaam zal zitten. Soms zie je
amper verschil met een gladhaar, soms heeft het dier enkel een klein sleepje
op een verder kortharig lichaam, soms is het dier over het hele lijf
gelijkmatig lang maar haalt gewoon nooit de volle lengte. Ook als een peruvian generaties ervoor één enkele gladhaar voorouder heeft, kan dat generaties lang korter haar geven. Er speelt dus vermoedelijk méér mee dan één enkel gen bij langharigheid, maar zoals bij wel meer genen wordt ook het l-gen voorgesteld als een versimpeling van de realiteit.
|
Overige informatie Langharige rassen vragen wat meer vachtverzorging dan kortharige rassen. Wie niet naar shows gaat, kan de haren uiteraard bijknippen, en hoeft dan enkel nog af en toe te borstelen tegen klitten. Bij showdieren echter moeten de haren zo lang mogelijk worden. Showfokkers houden de haren van peruvians dan in wikkels of papillotten, een –meestal- papieren wikkel waarin de haren worden opgebonden zodat ze niet kunnen klitten of vies worden. Die wikkels moeten elke paar dagen opnieuw worden uitgehaald, de haren uitgekamd en weer opnieuw ingewikkeld. Omdat showcavia’s hiervoor wel goed moeten stil zitten, zullen de rustigste dieren uiteraard het beste resultaat geven. Zo is als het ware een natuurlijke selectie ontstaan: hoe rustiger en liever het dier, hoe beter de vacht verzorgd kan worden. Hoe beter de vacht verzorgd kan worden, hoe beter het showresultaat. En omdat fokkers uiteraard graag fokken met dieren die de beste showresultaten behaald hebben, wordt op die manier net wat meer gefokt met lievere en rustigere dieren. Door de jaren heen zijn alle langharige caviarassen daardoor eigenlijk ‘vanzelf’ geselecteerd op een goed karakter. Het zijn dan ook uitstekende huisdieren!
|
Foto's
|
|