Langhaar

De peruvian is een langharige cavia, sterker nog: het was de eerste langharige caviasoort in Nederland. Als men het op caviashows over dé langhaar heeft, dan bedoelt men daar altijd de peruvian mee.  Het haar van de peruvian is in principe net zo lang als die van de sheltie, maar de peruvian heeft twee kruintjes op de heupen/achterhand. Ook heeft de peruvian 2 kruinen op de kop, waarvan de ogen het centrum zijn. Daardoor groeit het haar niet naar achteren zoals bij een sheltie, maar naar voren. De peruvian krijgt hierdoor over de snuit heen een pony, die zelfs zo lang kan worden dat hij voor de snuit weer over de grond heen hangt. Deze pony komt van de langere schouderbeharing die naar voren hangt en niet van de beharing van de kop, want die is gewoon kort! De peruvian is een behoorlijk populair ras.

 Foto (c) Caviastal Mila

 

De standaard

Voor type, bouw, kop, ogen en oren, kleur, kleurverdeling en conditie geldt voor de peruvian dezelfde standaard als de gladhaar. Wat wel anders is:

De beharing
Hiervoor geldt voor de peruvian dezelfde omschrijving als de sheltie.

Kop-, lichaamsbeharing en sleep
Door de rozetvorm rond de ogen en de langere beharing valt het haar naar voren en vormt daardoor de pony. De pony dient de snuit volledig te bedekken. De snuit zelf heeft een normale beharing. Op de wangen en langs de kaakranden is de beharing lang, zodat deze samen met de zijdebeharing van de pony de baarden vormt, welke aansluiten op de manen. Door een scheiding op de rug hangen de schouder- en zijdebeharing als manen langs de flanken af.  Op de achterhand bevinden zich 2 rozetten, waardoor het haar als het ware naar elkaar toevalt en daardoor de sleep vormt. Bij oudere dieren worden deze door de lengte en de zwarte van de beharing niet waargenomen. De sleep moet mooi regelmatig aansluiten op de beharing van de flanken. 

Beharing lengte en structuur
Een fraai tentoonstellingsdier heeft een lichaamsbeharing en sleep van 20 á 25 cm. Is op de gehele flanken van gelijke lengte. De lange beharing is dicht ingeplant en stevig en veerkrachtig van structuur. Bepalend is niet de lengte maar de dichtheid van de haarinplanting en structuur, deze verhogen de waarde. Zeugen vertonen als regel een iets betere haarstructuur.

 

 

Lichte fouten

Iets dunne haarinplant. Iets onregelmatige lengte van beharing. Iets slappe beharing. Iets harde beharing. Iets weinig glans. Iets klitvorming. Iets korte of onregelmatige pony. Iets weinig baardvorming. Iets korte schouder- en zijdebeharing. Iets smalle sleep.

 

 

 

Zware fouten

Te dunne haarinplant. Te onregelmatige lengte van de beharing. Te harde beharing. Te weinig glans. Te veel klitten. Het ontbreken van pony en/of baarden.  Te korte zijde- en schouderbeharing. Haarlengte van de lichaamsbeharing en/of sleep korter dan 12 cm. bij volwassen dieren.

 

 

 

Kleuren

Erkend in Nederland zijn alle kleuren, tekeningen en uitmonsteringen die ook bij gladharen erkend zijn, zie daar voor een opsomming.

 

 

Erkenningen

 

De peruvian is als Langhaar erkend in Nederland, als Peruaner in Duitsland en de Europese Standaard, en als Angora of Peruvianer in België.

 

 

Genetica

 

Een peruvian is RR Mm ll, of Rr mm ll.

 

Het gen R is de vormer van de rozetten. En het gen M is het gen dat bepaalt, hoeveel van de in principe gevormde rozetten ook daadwerkelijk getoond mogen worden. MM onderdrukt alle rozetten, mm laat alle rozetten toe. Een peruvian heeft kruinen, maar niet zo veel als een borstelcavia (RR mm).
De peruvian kan RR Mm zijn: er worden veel rozetten aangemaakt, maar ze worden deels onderdrukt. Dit lukt niet altijd: peruvians worden nogal eens met een kruintje te veel geboren.
Ook zou de peruvian Rr mm kunnen zijn: niet alle rozetten worden gevormd, maar de rozetten die gevormd worden, worden allemaal toegelaten.
Het is niet helemaal duidelijk, of de peruvians tegenwoordig RR Mm of Rr mm zijn. Bovendien spelen er nog verschillende modificatoren mee die bepalen bij R en M hoeveel rozetten er nou precies gevormd dan wel onderdrukt worden. Voor uitleg over modificatoren verwijzen we naar onze Genetica-pagina’s.

 

Behalve het R-gen en M-gen heeft de peruvian ook nog het L-gen nodig om peruvian te worden. Het gen L is, als het dominant is, de onderdrukker van lang haar. Bij ll heb je dus geen enkele onderdrukking en is het haar lang. Het grappige is dat bij dieren die kruisingen van een lange en kort behaarde ouder zijn, dus Ll, absoluut niet te voorspellen is hoe lang hun haar wordt, en ook niet of die langere beharing regelmatig over hun hele lichaam zal zitten. Soms zie je amper verschil met een gladhaar, soms heeft het dier enkel een klein sleepje op een verder kortharig lichaam, soms is het dier over het hele lijf gelijkmatig lang maar haalt gewoon nooit de volle lengte.

 

Ook als een peruvian generaties ervoor één enkele gladhaar voorouder heeft, kan dat generaties lang korter haar geven. Er speelt dus vermoedelijk méér mee dan één enkel gen bij langharigheid, maar zoals bij wel meer genen wordt ook het l-gen voorgesteld als een versimpeling van de realiteit.

 

 

Overige informatie

Langharige rassen vragen wat meer vachtverzorging dan kortharige rassen. Wie niet naar shows gaat, kan de haren uiteraard bijknippen, en hoeft dan enkel nog af en toe te borstelen tegen klitten. Bij showdieren echter moeten de haren zo lang mogelijk worden. Showfokkers houden de haren van peruvians dan in wikkels of papillotten, een –meestal- papieren wikkel waarin de haren worden opgebonden zodat ze niet kunnen klitten of vies worden. Die wikkels moeten elke paar dagen opnieuw worden uitgehaald, de haren uitgekamd en weer opnieuw ingewikkeld. Omdat showcavia’s hiervoor wel goed moeten stil zitten, zullen de rustigste dieren uiteraard het beste resultaat geven.

Zo is als het ware een natuurlijke selectie ontstaan: hoe rustiger en liever het dier, hoe beter de vacht verzorgd kan worden. Hoe beter de vacht verzorgd kan worden, hoe beter het showresultaat. En omdat fokkers uiteraard graag fokken met dieren die de beste showresultaten behaald hebben, wordt op die manier net wat meer gefokt met lievere en rustigere dieren. Door de jaren heen zijn alle langharige caviarassen daardoor eigenlijk ‘vanzelf’ geselecteerd op een goed karakter. Het zijn dan ook uitstekende huisdieren!

 

 

 

Foto's