Gladhaar

De gladhaar is nog steeds het bekendste en grootste ras in cavialand. De gladhaar is in talloze kleuren erkend en laat de mooie ronde vormen waar de cavia zo bekend om staat goed zien.

De gladhaar rechts afgebeeld is (c) Caviastal Mila.

 

 

De standaard

 

De gladhaar, in de Nederlandse Standaard ook wel normaalhaar genoemd, is erkend in alle erkende kleuren, tekeningsbeelden en uitmonsteringen. Hieronder volgt eerst de algemene standaard die in principe voor ieder dier geldt, maar bij de gladhaar geplaatst wordt omdat dit nog altijd het grootste ras in Nederland is.

 

Type en bouw: De volwassen cavia is kort en geblokt met een gewicht rond de 1000-1500 gram. De cavia is niet vet of dik, maar vlezig en maakt een gespierde indruk. De brede kop is fraai ontwikkeld en de nek is kort en krachtig. De schouderpartij is hoog en goed gespierd. De gevulde borst en ribbenpartij onderstrepen de korte bouw. De ideale verhouding lengte: breedte: hoogte is 2: 1: 1. De schouderpartij loop af naar achteren en de rug gaat over in een mooi ronde en gevulde achterhand, die staartloos is. De voorbenen zijn kort, recht en stevig en tellen 4 tenen aan iedere voet. De achterbenen hebben lange voeten met 3 tenen en zijn evenwijdig aan het lichaam geplaatst met rechte knieën.

 

Kop, ogen en oren: De kop is krachtig ontwikkeld en heeft een flinke breedte tussen de ogen en de oren. De wangen zijn goed ontwikkeld en de snuit is fraai afgerond en stomp. Het neusbeen is fraai gebogen en loopt door tot de schouders. De ogen zijn helder, vitaal en groot, rond van vorm en iets uitspringend. Er is geen oogwit zichtbaar. De oren zijn vlezig en onbehaard, vertonen een lichte vouw en hebben de vorm van een rozenblad. Ze worden horizontaal en iets afhangend gedragen.

 

Lichaamsconditie en verzorging: De cavia is stevig en gespierd, goed vlezig zonder vet of mager te zijn. De verzorging is in orde: heldere, schone ogen, korte nagels en een fraai gewicht.

 

GELDEND VOOR DE GLADHAAR

 

Beharing en beharingsconditie: De beharing is aaneengesloten, dicht, zacht en glanzend. De haren bestaan uit stevig dek- en granhaar. De ideale lengte is 2 tot 3,5e cm. De beharing is vrij van draaiingen (warrels) en/of rozetvorming, is dicht ingeplant en ligt glad aan. De snorharen zijn lang en recht. 

 

 

Lichte fouten

 

Iets te korte beharing (tot 1,5 cm), te lange beharing (max. 3cm). Iets vette beharing. Iets wegdraaiende structuur van de beharing. Iets dunne beharing.

 

 

Zware fouten

 

Een te korte beharing (korter dan 1,5 cm) of te lange beharing (+3 cm). Zeer dunne beharing. Een draaiing in het haar of rozetvorming in de beharing.

 

 

Kleuren

 

De gladhaar komt in vrijwel iedere kleur voor. Erkende kleuren in Nederland zijn:

 

agouti: goud, grijs, zilver, cinnamon, zalm, solid goud, solid zilver

eenkleurig: zwart, chocolade, slate, lila, beige, rood, goud, saffraan, buff, crème, wit d.o., wit r.o.

meerkleurig: brindle (z/r), schildpad (z/r), driekleur (z/r/w), driekleur (c/r/w), hollander (alle erkende kleuren)

uitmonstering: dalmatiner, schimmel, rus zwart, rus chocolade, tan zwart, tan chocolade, tan slate, zilvervos zwart, zilvervos chocolade, zwart magpie.

satijn: erkend in alle erkende kleuren.
Bont: alle erkende kleuren mogen ook met wit, dus bont

 

 

Erkenningen

 

Erkend in Nederland, België, Duitsland en Europa.

 

 

Genetica

 

Gladhaar is de haarstructuur waarmee de wilde cavia’s rondlopen. Alle genen, waarmee andere haarstructuren gecreëerd kunnen worden, zitten dus al verstopt in die gladhaar.

Je zou verwachten, dat de gladhaar op al zijn genen de meest dominante versie heeft. Dat is echter niet waar! De genen voor een gekruinde cavia zijn dominant over de genen van een gladhaar. Een gladhaar heeft dus recessieve kruingenen: stst. Ook het gen voor lunkarya en curly is dominant over gladhaar. Dus een gladhaar heeft nóg een set recessieve genen: lulu.

 

Bij de borstelgenen RR en MM zit het iets ingewikkelder, een gladhaar kan namelijk verschillende gencombinaties hebben op deze twee genen die voor borstel en ridgeback nodig zijn. Lees hierover meer bij de ridgeback en de borstelcavia.

 

Alle andere haarstructuur-genen heeft de gladhaar wel dominant. Bij het rondkijken bij andere rassen zul je op deze website die diverse andere genen tegenkomen….

 

 

 

Overige informatie

 

De gladhaar is de meest voorkomende cavia en dus ook het meest bekend bij het grote publiek. Omdat er zo veel gladharen gefokt worden, is er niet heel duidelijk een verband aan te wijzen tussen karakter en haarstructuur, zoals bij sommige andere rassen wel duidelijk is.

 

 

Foto's