Engels gekruind

De Engels gekruinde cavia lijkt veel op de gladhaar, maar heeft een grote, ronde kruin op de kop. De kleur van deze kruin is dezelfde als die van de rest van het lichaam.

De Engels gekruinde rechts afgebeeld is (c) Boerderij 't Westendorp.

 

 

De standaard

 

Voor de Engels gekruinde cavia geldt qua bouw, type en conditie de algemene standaard (zie gladhaar).

 

GELDEND VOOR DE ENGELS GEKRUINDE CAVIA

 

Beharing en beharingsconditie: De beharing is aaneengesloten, dicht, zacht en glanzend. De haren bestaan uit stevig dek- en granhaar. De ideale lengte is 2 tot 3,5e cm. De beharing is vrij van draaiingen (warrels) en/of rozetvorming, is dicht ingeplant en ligt glad aan. De snorharen zijn lang en recht. Op het voorhoofd  is één grote kruin aanwezig.

 

Onder- en kruinkleur: Voor onderkleur, kijk bij 'kleuren'. Deze richtlijn geldt ook voor de kruin. De beharing van de kruin dient dezelfde kleur te zijn als de beharing van het lichaam en is vrij van anders gekleurde haren.

 

Kruinvorm en plaatsing: De kruin, rond van vorm en zo groot mogelijk, loopt straalsgewijs uit. het centrum heeft de grootte van een speldenknop en dezelfde haarstructuur als de beharing op de rest van het lichaam. Het centrum mag niet té groot zijn en ook mag er maar één centrum aanwezig zijn, geen gootje of dubbele kruin. de kruin zit exact in het midden op het voorhoofd. Wanneer je twee lijnen trekt, van linkeroog naar rechteroor, en van rechteroog naar linkeroor, dient het centrum van de kruin op het kruispunt van deze twee lijnen te zitten.

 

 

Lichte fouten

 

Iets te korte beharing (tot 1,5 cm), te lange beharing (max. 3cm). Iets vette beharing. Iets wegdraaiende structuur van de beharing. Iets dunne beharing. Iets weinig haarinplant in kruin. Iets groot centrum van de kruin. Iets afwijkende kruinvorm. Iets te hoog of te laag geplaatste kruin. Iets anders gekleurde haren in de kruin.

 

 

Zware fouten

 

Een te korte beharing (korter dan 1,5 cm) of te lange beharing (+3cm). Zeer dunne beharing. Een draaiing in het haar of rozetvorming in de beharing.

Te geringe haarinplant van de kruin, te groot centrum. Te afwijkende kruinvorm. Te hoog of te laag geplaatste kruin. te kleine kruin. Teveel anders gekleurde haren in de kruin. Gootjesvorming of dubbel centrum.

 

 

Kleuren

 

De Engels gekruinde cavia wordt in veel kleuren gefokt. Erkend in Nederland zijn alle kleuren, tekeningen en uitmonsteringen die ook bij gladharen erkend zijn, zie daar voor een opsomming.

 

 

 

Erkenningen

 

Erkend in Nederland, België, Duitsland en Europa.

 

 

Genetica

 

Een gekruinde cavia heeft het gen StSt. St is een ander gen, dan het gen dat zorgt voor borstels bij de borstelcavia (RR mm)! St is een afkorting van het engelse Stirn, oftewel voorhoofd. Het St-gen zorgt dan ook enkel voor die ene rozet op het voorhoofd. De kruin vererft dominant. Sommigen zeggen ook dat St de afkorting van Star is, maar een duidelijke uitleg waar die benaming vandaan zou komen is er niet.

 

 

Overige informatie

 

De engels gekruinde cavia wordt in diverse kleuren gefokt, voornamelijk omdat hij nogal eens met gladhaar gekruist wordt. De engels gekruinde cavia heeft ook ooit aan de basis gestaan van de ontwikkeling van de coronet en de merino, maar tegenwoordig worden deze rassen zorgvuldig gescheiden gehouden.

 

 

Foto's