Curly

De curly is een zeer recent gefokte kortharige variant van de lunkarya. De lunkarya is een recent ontstane mutatie die uit zijn ontstaansland Zweden is overgekomen, en is op dit moment de enige dominant verervende krul. Ook de curly vererft dominant, maar de curly is dus de kortharige lunkarya. De krul van de curly is duidelijk anders dan die van de andere kortharige krulrassen. Om het belangrijkste maar meteen te noemen: een curlyvacht is eigenlijk niet echt heel kort te fokken. Zelfs de allereerste lunkarya, die spontaan ontstond uit borstelcavia’s, had al meteen een langere vacht dan zijn nestgenoten. En ook de curly is dus eerder halflangharig te noemen. Voor meer verschillen met andere krulcavia’s, kijk ook even bij lunkarya! Hoewel de lunkarya al snel een veelgeziene cavia is, is de curly nog een stuk zeldzamer. 

foto (c) www.lunkarya.de

 

De standaard

 

De curly is in Nederland nog niet erkend. Hieronder een vertaling van de Duitse standaard, waar de curly wel erkend is.

Lichaam:
Kort en compact. Stevig in lijf en schouder. Kop kort en breed. De kop moet in proportie zijn met het lijf, en is tenminste ¼ van de cavia.
Fouten zijn een platte kop, een lange smalle kop met puntsnuit, een te grote of te kleine kop, slecht behoekte en smalle schouders, te wijde of te smalle achterhand. Skeletafwijkingen en groeiafwijkingen zijn diskwalificatiefouten.

Oren: oren groot en hangend, gelijkmatig gevormd en geplaatst, wijd uiteen geplaatst. Fouten zijn vouworen, kleine oren, te hoge oren, ongelijkmatige oren, gescheurde oren, oren die van de kop af staan.
Ogen: rond, groot en helder. Fouten zijn tranende ogen, een hangend ooglid of niet zichtbaar spekoog. Diskwalificatie volgt bij cataract, glaucoom, zichtbaar spekoog of blindheid.

Vacht:
De vacht moet 4 tot 6 centimeter lang zijn, en hard en golvend zijn. Op de schouder mag de beharing evt. wat korter zijn dan op het achterlijf. Jonge curly’s hebben nog krullen, maar hoe ouder ze worden, hoe meer de krullen veranderen in golven, terwijl de hardheid van de vacht toeneemt. Op de buik blijft de curly altijd gekruld, op de voeten is het altijd gegolfd. Zelfs na 12 maanden oud kan het dier nog steeds harder worden in beharing. De vacht bezit 2 heuprozetten waardoor de vacht richting de kop staat, en bakkenbaarden vormt. De bakkenbaardbeharing staan van de kop af vanwege de haardichtheid maar moeten toch goed te onderscheiden zijn. De vacht mag niet geknipt worden en dient over het hele lijf schoon en in goede conditie te zijn. Fouten zijn zacht haar, te kort haar, te weinig volume, kleine vachtbeschadigingen, geringe vachtwissel, zwakke bakkenbaarden. Diskwalificatie volgt bij te korte vacht of gladliggende vacht, zichtbare vachtwissel, ontbreken van de heuprozetten, of zichtbare extra rozetten.

 

 

Lichte fouten

 

Zie boven

 

 

Zware fouten

 

Zie boven

 

 

Kleuren

Curly’s zijn nog redelijk zeldzaam en worden nog niet bewust op kleur gefokt.

 

 

Erkenningen

 

De curly is nog niet erkend in Nederland, België, Duitsland of Europese Standaard.

 

 

Genetica

 

Een curly is een korthariger gefokte lunkarya, maar de vererving is identiek. Zie dus onder lunkarya voor genetica.

 

 

Overige informatie

 

De curly is een erg zachtaardige cavia en de vacht vraagt weinig onderhoud. Net als bij de lunkarya, gaat ook de curly door een vachtwissel. Dit is uniek voor de lunkarya en curly: andere (half)langharige varianten zoals bv. de sheltie of texel zijn langharig omdat hun rui onderdrukt wordt, waardoor het haar maar blijft doorgroeien. Bij kortharige rassen zullen de haren ruien (uitvallen) bij een bepaalde lengte, om dan plaats te maken voor een nieuwe haar. Lunkarya’s en curly’s ruien wel. En hoe! De rui van deze dieren gaat nogal rigoreus: de lunkarya of curly verliest flinke bossen haar, kan zelfs vrijwel kaal worden, en daarna groeit op de kale plekken de nieuwe vacht. Die, idealiter, daarna steviger en harder van structuur is dan de afgeworpen vacht.

 

 

Foto's