Coronet

De coronet wordt ook wel gekruinde sheltie genoemd, en dat is het dan ook: een sheltie met één kruin midden op het hoofd. De coronet wordt sinds enkele jaren in Nederland gefokt, nadat Combinatie MaJa als eerste de zwartbonte coronetten kreeg hebben steeds meer fokkers zich toegewijd aan dit groeiende ras.

 Foto (c) Caviastalletje Meagan

 

De standaard

Voor type, bouw, kop, ogen en oren, kleur, kleurverdeling en conditie geldt voor de coronet dezelfde standaard als de gladhaar.
Wat uiteraard verschilt is:

De beharing
De beharing is identiek aan die van de sheltie, met het verschil dat de coronet een rozet (=kruin) op het voorhoofd heeft. 

Kop-, lichaamsbeharing en sleep
De snuit bezit aan de bovenzijde de beharing van de normaalhaar en wordt na de snorharen langer en vormen de bakkenbaarden. De schouder- en zijdebeharing sluiten aan nop de sleep en hebben een gelijke lengte. De beharing van de kruin mag niet te lang zijn en wordt gevormd door een rozet met speldenknop groot centrum en loopt straalsgewijs uit. Ze vormt één geheel met de schouderbeharing. De plaatsing van de rozet is op het middelpunt van de radiale van een denkbeeldige vierhoek die gevormd wordt door de ogen en de oren. Het straalsgewijs uitlopen van de rozet zet zich voort in een uitwaaiering van de schouder- en lichaamsbeharing. Hierdoor zal er, in tegenstelling tot de sheltie, bij de coronet een lichte scheiding van de lichaamsbeharing pas plaats vinden na de uitwaaiering van de rozet.

Beharing lengte en structuur
De beharing van de kruin aan de voorzijde dient niet te lang te zijn, wordt naar achter gaande langer van lengte. Een fraai tentoonstellingsdier heeft een lichaamsbeharing en sleep van 20 á 25 cm. Is op de gehele flanken van gelijke lengte. De lange beharing is dicht ingeplant en stevig en veerkrachtig van structuur.

 

 

Lichte fouten

 

Van toepassing zijn alle lichte fouten onder ‘sheltie’. Echter met dien verstande dat er een rozet op het voorhoofd aanwezig is. Iets geringe haarinplanting van de kruin. Iets groot centrum van de kruin. Iets afwijkende kruinvorm. Iets hoog of laag geplaatste kruin. Iets kleine kruin. Iets lange beharing aan de voorzijde van de kruin. Iets lichte scheiding van de lichaamsbeharing die in de uitwaaiering van de rozet doorloopt. 

 

 

Zware fouten

 

Van toepassing zijn alle zware fouten onder ‘sheltie’. Echter met dien verstande dat er een rozet op het voorhoofd aanwezig is. Te geringe haarinplanting van de kruin. Te groot centrum van de kruin. Te afwijkende kruinvorm. Te hoog of laag geplaatste kruin. Te kleine kruin. Een scheiding van de lichaamsbeharing die in de uitwaaiering van de rozet doorloopt en doorgaat tot in het centrum van de kruin. 

 

 

Kleuren

Erkend in Nederland zijn alle kleuren, tekeningen en uitmonsteringen die ook bij gladharen erkend zijn, zie daar voor een opsomming.

 

 

Erkenningen

 

De coronet is erkend in Nederland, België, Duitsland en Europa.

 

 

Genetica

 

Een coronet is ll rr StSt en lijkt daarmee sterk op de sheltie (ll rr). Zie dus bij Sheltie voor uitleg over ll en rr.
StSt is het gen dat zorgt voor de kruin op de kop, hetzelfde gen dat we zien bij de engels en amerikaans gekruind, alleen nu dus in combinatie met het langhaargen ll. St is dus een ander gen, dan het gen dat zorgt voor borstels bij de borstelcavia (RR mm)! St is een afkorting van het engelse Stirn, oftewel voorhoofd. Het St-gen zorgt dan ook enkel voor die ene rozet op het voorhoofd, en vereft dominant. Sheltie x coronet geeft dan ook enkel coronet, bij fokzuivere dieren.

 

 

Overige informatie

Langharige rassen vragen wat meer vachtverzorging dan kortharige rassen. Wie niet naar shows gaat, kan de haren uiteraard bijknippen, en hoeft dan enkel nog af en toe te borstelen tegen klitten. Bij showdieren echter moeten de haren zo lang mogelijk worden. Showfokkers houden de haren van coronets dan in wikkels of papillotten, een –meestal- papieren wikkel waarin de haren worden opgebonden zodat ze niet kunnen klitten of vies worden. Die wikkels moeten elke paar dagen opnieuw worden uitgehaald, de haren uitgekamd en weer opnieuw ingewikkeld. Omdat showcavia’s hiervoor wel goed moeten stil zitten, zullen de rustigste dieren uiteraard het beste resultaat geven.

Zo is als het ware een natuurlijke selectie ontstaan: hoe rustiger en liever het dier, hoe beter de vacht verzorgd kan worden. Hoe beter de vacht verzorgd kan worden, hoe beter het showresultaat. En omdat fokkers uiteraard graag fokken met dieren die de beste showresultaten behaald hebben, wordt op die manier net wat meer gefokt met lievere en rustigere dieren. Door de jaren heen zijn alle langharige caviarassen daardoor eigenlijk ‘vanzelf’ geselecteerd op een goed karakter. Het zijn dan ook uitstekende huisdieren!

 

 

 

Foto's