CH Teddy

De CH Teddy, ook wel de Zwitserse Teddy genoemd, is een vrij jong ras in Nederland. De pluizige cavia’s met hun rustige karakter zijn echter zeer populair onder fokkers en liefhebbers en verwerven dan ook snel meer bekendheid.

 

De CH Teddy rechts afgebeeld is (c) Caviastal Little Friends

 

 

De standaard

 

De CH Teddy is pas recent erkend in Nederland en pas in één kleur (driekleur zwart-rood-wit). De nieuwe standaard is nog niet gepubliceerd, tot nader order geven we hier een internationale standaard die zoveel mogelijk in de buurt komt.

 

Vacht: De vacht moet ruwharig zijn. De vacht staat recht op het lichaam en heeft krullende (kroezige) haren. De lengte moet gelijkmatig zijn en zo'n 6 cm lang. Op de kop mag het haar korter zijn, de lengte begint pas tussen de oren. De beharing is zeer elastisch en dicht ingeplant. De buikbeharing is gekroesd. De CH Teddy vertoont geen kruinen of rozetten. Een rozet op het voorhoofd is toegestaan, maar liever niet. Deze zal op volwassen leeftijd vaak niet meer zichtbaar zijn door de stugge, volle kopbeharing.

Bouw: De CH Teddy moet een goed type hebben, een stevig gebouwd lijf en forse schouders. De kop is breed en stomp. De ogen zijn opvallend groot en rond.

 

 

Lichte fouten

 

Iets weinig elastische beharing. Iets gladde beharing. Iets lange of korte beharing. Iets dunne beharing. Iets ongelijkmatige beharingslengte Iets onregelmatige beharingsstructuur. Iets plat liggende beharing

 

 

 

Zware fouten

 

Geen elastische beharing. Te gladde beharing. Te lange of korte beharing. Te dunne beharing. Te ongelijkmatige beharingslengte. Te onregelmatige beharingsstructuur. Te plat liggende beharing

Kruinen.

 

 

 

Kleuren

 

De CH Teddy is in Nederland voorlopig erkend tot 2012 in driekleur zwart-rood-wit. De CH Teddy wordt daarnaast in vrijwel iedere kleur gezien, hetgeen opvallend is gezien de relatief korte tijd dat de CH teddy in Nederland is. Als de CH-teddy definitief erkend wordt, is hij meteen in alle erkende kleuren aangenomen, tot die tijd dus enkel in zwart-rood-wit.

 

 

 

Erkenningen

 

Niet erkend in België, wel erkend in Duitsland, Nederland en Europa.

 

 

Genetica

 

De CH teddygenetica is nog niet veel omschreven en er is nog geen eenduidigheid in de benaming van het CH teddy-gen. Het meest logische is, de benaming ch ook meteen voor het gen te gebruiken. Dit zie je inderdaad meer en meer opduiken, vandaar dat wij dit hier ook gevolgd hebben. De CH teddy heeft twee recessieve genen nodig, chch, om CH teddy te kunnen zijn. Twee CH teddy’s kunnen dus enkel CH teddyjongen krijgen, en een CH teddy die gekruist wordt met een ander zuiver gefokte haarstructuur zal nooit CH teddyjongen krijgen.

Het CH teddy-gen is overigens een ander gen dan het US teddy gen, ondanks dat ze allebei teddy genoemd worden!

 

 

 

Overige informatie

 

Wat typerend is voor de CH Teddy is de vachtwissel. De jonge dieren gaan meerdere fases door voor zij zich in optimale kwaliteit laten zien, waarbij ze soms dan weer energie steken in hun lichaamsontwikkeling, en dan weer in hun vachtontwikkeling, waardoor het lijkt alsof ze zich erg ongelijkmatig ontwikkelen en hun vacht niet overal even lang is. Dit komt echter bijna altijd goed als ze uitgegroeid zijn.

 

In de opvallendste fase van hun ontwikkeling verliezen ze hun vacht, waarbij je zou denken dat het nooit meer goed komt. Echter, als de vachtwissel voltooid is, is de CH Teddy des te mooier. Bij kwalitatief mindere CH Teddy's blijft de vacht na de vachtwissel ook slecht. CH Teddy's zijn over het algemeen op hun mooist rond de 5 maanden, en daarna weer op volwassen leeftijd.

 

Een opvallend kenmerk van CH teddyzeugen, is dat zij na de bevalling vaak beharing verliezen, soms wel met bossen tegelijk en zelfs tot volledige kaalheid. Dit komt het meest voor op de schouder en rug, soms helemaal tot aan de achterpoten. De beharing die daarna, na de zoogperiode, teruggroeit is vaak voller en mooier dan de beharing die de zeug verloor.

 

 

Foto's