Baldwin

Baldwin cavia's zijn geheel naakte cavia's die volledig behaard worden geboren. Binnen enkele dagen valt het haar echter uit en zijn zij rond de 1 à 2 maanden, in tegenstelling tot de skinny pig, volledig naakt.

De Baldwin is een vrij nieuw ras in Nederland en wordt nog niet veel gefokt.

De Baldwin op de foto is (c) Caviastal Zenga

 

De standaard

 

De Baldwin is nog niet erkend in deze omgeving, dus is er nog geen Standaard voor geschreven. Het volgende is een voorgestelde Amerikaanse standaard, gevonden op Margarets Hairless Pigs Caviary.

 

Type: Baldwins hebben een gemiddelde lichaamslengte met een brede schouder en achterhand. De kop is breed en heeft een fraaie lengte. Jonge dieren mogen niet worden aangerekend op hun rondbuikige aanzicht.

Oren: De oren moeten de vorm van een rozenblad hebben, fraai hangend en mogen niet behaard zijn.

Ogen: Groot en helder.

Conditie: Stevig

Beharing (huid): De baldwin moet rubber-achtig aanvoelen (als de keurmeester zijn ogen sluit, moet hij het gevoel hebben rubber te voelen). De huid moet goed verzorgd en gezond zijn.

Rimpels: De Baldwin moet rimpels hebben op de kop, schouders en benen. De rimpels op het hoofd moeten een centrale lijn vormen, waar de rimpels zich rond vormen. De schouderrimpels behoren diep te zijn, de romp glad.

Voor de keurmeester kan het nodig zijn de schouderrimpels zachtjes vast te pakken om ze mooi te laten vallen.

 

 

Lichte fouten

 

Haar op de voeten (tot aan de hielen) of snorharen.

 

 

Zware fouten

 

Te weinig rimpels op de kop, haar op andere plaatsen dan de voetjes en snorharen, ongepigmenteerde stukken huid bij donkergekleurde dieren in de oren of op de voeten, witte tenen bij donkere eenkleurigen.

 

 

Kleuren

 

Eenkleurigen: De kleur van het pigment moet egaal verdeeld en gekleurd zijn. Kleine pigmentvlekken zijn toegestaan, aangezien de blote huid hier zeer gevoelig voor is.

Getekende dieren: Dalmatiner, Rus, Bont en Hollander kunnen worden gekeurd volgend de beschrijvingen in de Standaard.

 

 

Erkenningen

 

De Baldwin is niet erkend in Nederland, België, Duitsland of in de Europese Standaard.

 

 

Genetica

 

Bij de fok wordt regelmatig gewerkt met dragers, om zo de positieve eigenschappen van de normaal behaarde cavia in de skinny cavia te krijgen. Over skinnydragers vindt u een apart hoofdstuk. Informatie over de mogelijke kruisingen:

 

baldwin x baldwin: 100% baldwins

baldwin x gewone cavia: 100% baldwindragers

baldwin x baldwindrager: 50% baldwins, 50% dragers

baldwindrager x baldwindrager: 25% baldwin, 50% baldwindragers, 25% gewoon

baldwindrager x gewone cavia: 50% baldwindrager, 50% gewoon

skinny x baldwin: 100% skinnydrager én 100% baldwindrager. Wordt sterk afgeraden!

 

 

Overige informatie

 

Net als de skinny is de Baldwin ook in de eerste plaats een gewone cavia met hetzelfde gedrag en dezelfde behoeftes als een behaarde cavia. Toch voelt de huid van de Baldwin net want anders dan de de huid van de skinny. Baldwins voelen wat minder stug dan skinny’s, en de huid zit ook wat losser/slapper. Baldwins eten meer dan een behaarde cavia om hun temperatuur op peil te houden. Een huisje of slaapzakje in het hok vinden ze erg prettig om zichzelf warm in te houden. De Baldwin heeft meer huidverzorging nodig, gelijk aan de skinny: wondjes en beschadigingen dienen goed in de gaten gehouden te worden.

 

Er wordt in Europa veel beweerd dat de Baldwin kaal wordt door het ontbreken van de thymusklier. Er zijn echter Baldwins onderzocht waarbij is gebleken dat deze klier wel aanwezig is. Het uitvallen van het haar heeft dus niet direct verband met de eventuele afwezigheid van een thymusklier.

Met het fokken van Baldwins gaan geen lethale factoren gepaard. Hieronder ziet u een overzicht van het 'uitvallen' van het haar bij een Baldwin, met dank aan Caviastal Zenga en Caviastal Djamiro voor het mogen gebruiken van deze beelden.

 

 

De Baldwin is wel in staat zijn eigen huid vet te houden, de huid zal zonder verzorging dus niet zomaar uitdrogen. Wel is het, net als bij skinny's, belangrijk om de huid goed te beschermen tegen direct zonlicht door middel van zonnebrand met een hoge factor. Baldwins kunnen het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 22 graden worden gehouden, maar kunnen kleine schommelingen gerust verdragen.

 

 

Foto's