Er zijn drie verschillende manieren om meerkleurigheid bij de cavia’s te krijgen. Hieronder gaan we op deze drie manieren in.

 

 

 

Als eerste is er natuurlijk het tekeningdier dat kleurvlakken en witte vlakken heeft. Dit is een bont dier (of evt. een Hollander, of amerikaans gekruinde) en kan bij eigenlijk elke kleur wel voorkomen. Als het dier al 2 kleuren heeft, wordt het met wit erbij zelfs driekleur. Dit wordt veroorzaakt door het S-gen: het gen dat de verdeling van wit op een dier bepaalt.

Deze meerkleurigheid, die door het S-gen wordt veroorzaakt, wordt niet hier behandeld maar kan je vinden onder het kopje “Tekening”.

 

 

 

Ten tweede is er de meerkleurigheid waarbij het dier 2 kleuren vertoont, die geen van twee wit zijn.

 

Ten derde is er de meerkleurigheid waarbij het dier binnen 1 kleur duidelijk verschillende tinten laat zien.

Het bekendste voorbeeld hiervan is de quadrifoglio.

 

Deze tweede en derde mogelijkheid gaan we hier verder uitwerken.

 

 

Bij de tweede mogelijkheid: een dier dat 2 kleuren tegelijk laat zien, heeft genetisch epep. Dit is een vorm van het E-gen. Misschien laat je je nu afschrikken door het noemen van genetische codes, maar probeer in dat geval toch even verder te lezen. Wie weet valt het mee!

De werking van dit E-gen is als volgt: elke cavia heeft 2 soorten pigmenten in zijn lijf: het roodpigment en het zwartpigment. Het E-gen bepaalt, hoeveel rood en hoeveel zwart er nou precies op één haar voorkomen, en ook hoe die zwart-rood verdeelde haren zich over het lichaam verspreiden.

·         ·    Heeft een cavia EE, dan wordt het zwart toegelaten. Bij agouti’s (AA) kan er dan hooguit nog een roodtint als tussenkleur te zien zijn, op een stukje van de haar. Maar bij niet-agouti dieren (aa)  zal er zelfs geen enkele haar te vinden zijn die ook maar één roodtintje laat zien. Dit zijn dieren uit de zogenaamde ‘zwarte kleurrij’ (zie ook onder Eenkleurig!), bijvoorbeeld zwart, choco, slate blue, coffee, lilac en beige.

·         ·    Heeft een cavia ee, dan wordt al het rood toegelaten en tegelijk al het zwart onderdrukt. Omdat er geen enkele zwarttint meer getoond kan worden, kan een ee dier geen agouti zijn, want voor een agouti-variant heb je altijd een zwarttint op de haar nodig. Zelfs als een dier genetisch agouti zou zijn (AA) ziet het er met ee nog gewoon rood uit. Natuurlijk kan een dier met ee wel verschillende roodtinten laten zien, bijvoorbeeld rood, goud, buff, saffraan of crème. Dit is de zogenaamde ‘rode kleurrij’ (zie ook onder Eenkleurig!).

·         ·    Heeft een cavia epep, dan worden zowel zwartpigment als roodpigment allebei toegestaan. Dit kan op 2 mogelijke manieren:

·         1.  De ene haar mag al zijn zwarte kleuren uiten, de andere haar mag al zijn roodtinten laten   zien. De haren kunnen willekeurig door elkaar zitten. Dit is een brindle-cavia. (zie foto Bertus van Dijk)

·         2.  Ook nu mag de ene haar al het zwart uiten, en de ander al het rood, maar ze zitten in duidelijke vlakken die goed van elkaar gescheiden zijn. Dit is bv. een schildpadcavia of japanner. (zie foto Caviastal Dulce, enige brindle is hier wel te zien maar de kleurvlakken zijn zoveel mogelijk gescheiden.) Zowel een schildpad als een japanner laten rode en zwarte vlakken zien. Een japanner heeft over het hele lijf banden lopen, waarbij rood en zwart zich afwisselen. Dus bv. een rode kop, zwarte nek, rode schouders, zwarte buik/rug, rode achterhand. Het verschil met een schildpad is, dat deze weliswaar ook rode en zwarte kleurvlakken afwisselend toont, maar die moeten dan ook nog eens links en rechts tegengesteld zijn. Heeft het dier bv. links een rode kop, dan moet het rechts een zwarte kop tonen. En zo over het hele lijf. Beslist geen makkelijke opgaaf om te fokken!

 

Wie dit heeft kunnen volgen, zal nu ook begrijpen dat een meerkleurig dier dat 2 verschillende kleuren toont, altijd de ene kleur uit de zwarte kleurrij heeft (zwart, choco, slate blue, coffee, lilac, beige) en de andere kleur uit de rode kleurrij (rood, goud, buff, saffraan, crème). Daar zijn heel veel combinaties in mogelijk. Hieronder zal enkel de grote lijst met mogelijkheden getoond worden, zonder dat we bij elke kleur een eigen omschrijving geven. De beide kleuren kunt u dan los van elkaar onder de andere kleurhoofstukken opzoeken.

 

 

Dit zijn de mogelijkheden!

1.  goudagouti-rood, grijsagouti-buff, lemonagouti-creme, orange-agouti-goud, buff-agouti-buff, crème-agouti-creme

2.  solidgoudagouti-rood, solid grijsagouti-buff, solid lemonagouti-creme, solid orange-agouti goud, solid buffagouti-buff, solid crèmeagouti-crème

3.  slateblue-goudargente goud, slateblue-saffraanargente saffraan, lilac-goudargente goud, lilac-saffraanargente saffraan, coffee-goudargente goud, coffee-saffraanargente saffraan, beige-goudargente goud, beige-saffraanargente saffraan

4.  solid slateblue-goudargente goud, solid slateblue-saffraanargente saffraan, solid lilac-goudargente goud, solid lilac-saffraanargente saffraan, solid coffee-goudargente goud, solid coffee-saffraanargente saffraan, solid beige-goudargente goud, solid beige-saffraanargente saffraan

5.   Zwart tan rood, zwart lux buff, zwart otter crème, slateblue tan goud, slate blue lux saffraan, slate blue otter saffraan, lilac tan goud, lilac lux saffraan, lilac otter saffraan, chocolade tan rood, chocolade lux buff, chocolade otter crème, coffee tan goud, coffee lux saffraan, beige tan goud, beige lux saffraan, beige otter saffraan

6.  Zwart-rood, zwart-buff of sepia-buff*, zwart-crème of sepia-creme*, slateblue-goud, slateblue-saffraan, lilac-goud, lilac-saffraan, chocolade-goud, chocolade-buff, chocolade-crème**, coffee-goud, coffee-saffraan, beige-goud, beige-saffraan

* de benaming sepia betekent een zwart dier, dat door verdunning specifiek op het C-gen verbleekt is. Meer informatie over het C-gen is te vinden op onze Genetica-pagina. De benaming sepia wordt nog vaak voor álle soorten zwartverdunningen gebruikt, in plaats van enkel C-gen-verdunningen. Zolang hierover nog geen uniformiteit is, kan je ook gewoon van zwart-buff en zwart-crème spreken. Het zwart van zulke dieren zal echter wel minder diep zwart zijn.

* en ** een chocolade-crème cavia die getekend is als een japanner, noemen we een harlekijn. Eenduidig is deze benaming niet: ook zwart-crème of sepia-crème wordt wel harlekijn genoemd.  

 

 

Bij de derde mogelijkheid: hoewel het lang voor onmogelijk werd gehouden, is het relatief recent duidelijk geworden  dat een dier ook twee tinten van één en dezelfde kleur tegelijk kan laten zien! Het meest bekend is de quadrifoglio, een vierkleurig dier. Deze term wordt meestal gebruikt voor een slateblue-goud-wit of lilac-goud-wit dier, waarbij dan de slate blue of de lilac zowel een donkere als een lichte variant tegelijk laten zien. Idealiter zelfs in duidelijk begrensde vlakken. Aanvankelijk werd gedacht, dat enkel slate blue en lilac in staat waren tot deze aantrekkelijk ogende variëteit, maar de praktijk heeft intussen alweer het tegendeel bewezen. Alle kleuren uit de zwarte kleurrij, én alle kleuren uit de rode kleurrij kunnen meerdere tinten tegelijk op één dier tonen.